Robo Wunderkind besteld! – Bouw en code je eigen robot 5+

Yes! Ik heb alweer een geweldige robot gevonden voor kinderen van 5 jaar en ouder. Het is een Kickstarter project en de eerste robots worden in 2017 verwacht. [Update in november 2017: Helaas heeft Robo Wunderkind opnieuw ernstige vertraging opgelopen bij het ontwikkelproces. Hij wordt nu pas halverwege 2018 verwacht. Hoe gaaf ik Robo ook vind, ik heb de bestelling moeten annuleren omdat ik verder wil met het Robotvilla Kinderatelier. Het geld dat ik uitspaar met de aanschaf van Robo gebruik ik liever voor andere mooie spullen voor de kinderen. Misschien verander ik van gedachte als Robo gewoon verkrijgbaar is…]  Update 28 oktober 2018: Robo Wunderkind is nu verkrijgbaar op https://robowunderkind.com/en/, ik heb mijn bestelling eind 2017 moeten annuleren in verband met de productie-vertraging die ze destijds hadden. Gelukkig is die tijd voorbij dus een dikke duim omhoog voor het team dat ze het uiteindelijk voor elkaar hebben gekregen! 

Wat is Robo Wunderkind?

Dit is Robo Wunderkind, een modulaire robot die bestaat uit ‘robo cubes’, wielen en allerlei gave sensoren voor afstand, licht en zelfs meteo (weerbericht, die laatste zit alleen in de Advanced en Professional kit). Ze hebben er een app bij ontwikkeld waarmee de robot eenvoudig geprogrammeerd en bestuurd kan worden. Ik heb het nog niet uitgetest natuurlijk, maar het ziet er in ieder geval wel makkelijk uit.

Spelenderwijs leren

Spelen met de robot prikkelt de creativiteit van kinderen, want ze kunnen hem precies zo bouwen als ze willen. Ze leren ook om in kleine, sequentiële stapjes te denken, omdat ze de robot moeten programmeren om hem tot ‘leven’ te laten komen. Op de website van Robo Wunderkind staan leuke voorbeeldopdrachten: los het doolhof op, programmeer je robot om je kamer te bewaken of verras je ouders met het weerbericht! He-le-maal geweldig!

Dit is een prachtig concept omdat kinderen onbewust allerlei belangrijke vaardigheden trainen waar ze later plezier van zullen hebben. Ondertussen hebben ze de grootste lol en zijn ze lekker (samen of alleen) aan het spelen (sociale vaardigheden). Niet elk kind groeit op tot programmeur en dat is ook helemaal niet de bedoeling. Het gaat erom dat ze een globaal idee krijgen van hoe de technologie ongeveer werkt, dat ze beseffen dat niet alles kant-en-klaar bestaat, dat niet alles direct te gebruiken is, dat ze zelf iets kunnen creëren. En dat alleen al is een hele waardevolle ontdekking.

Mijn ultieme doel

Mijn ultieme doel is naar basisscholen gaan om daar niet de voorleesmoeder, maar de ‘Robomoeder’ te zijn. Ik wil zoveel mogelijk kinderen de kans geven om met al dit moois te spelen. (Robo Wunderkind heeft zelfs een curriculum voor de basisschool ontwikkeld, hoe handig! Wil je hier meer info over, neem dan contact met me op. Ik help je graag!) Zodra ik Robo binnen heb, plaats ik een video en een blogartikel!

Vingers in de lucht als jij het tof zou vinden als jouw kinderen de beschikking zouden hebben over Robo Wunderkind. Laat het me weten via het reactieformulier!

Robo groetjes,

Francesca

Leave a comment