Arduino starter kit – Bouw je eigen electro projecten 6+

arduino kit

Ik heb het Arduino-platform ontdekt dankzij de introductievideo die Rustem Arkishbekov maakte over zijn geesteskind Robo Wunderkind. In die video vertelt hij dat hij op de universiteit robotjes bouwde op basis van het Arduino (UNO)-platform. Je ziet die robotjes ook rondrijden. Dat maakte me nieuwsgierig naar wat dat Arduino-platform nou eigenlijk is, en dus ging ik op onderzoek uit.

Verward maar vastberaden

In eerste instantie begreep ik er helemaal niets van. Zelfs nadat ik de Wikipedia-pagina erbij had gehaald, begreep ik niet wat Arduino nou precies was of deed. Waarom zou ik het gebruiken? Waarvoor gebruikt men het? Hoe? Wat doet het eigenlijk? Maar ik bleef graven, ik moest en zou snappen wat dat Arduino-ding nou precies was.

Ik ontdekte dat het een zogenoemde microcontroller is. Een Arduino kan componentjes als lampjes (ledjes), een ventilatortje, een buzzertje, een ledschermpje of een motortje aansturen. Er zijn nog veel meer componenten die je ermee kunt aansturen. Het dingetje heeft een geheugen en het verstaat een specifieke (programmeer)-taal. Daarnaast heeft hij een heleboel stekkergaatjes (pinnetjes) om signalen op te ontvangen en mee te versturen. Een signaaltje is een elektrisch stroompje dat aan of uit staat. (Een beetje aan bestaat niet…:)).

Arduino by DFRobot

Voorbeeld

Als we bijvoorbeeld een ledlampje willen aanzetten, dan zal het ledje een klein stroompje moeten krijgen, zodat het kan gaan gloeien. Met behulp van een soort prikbordje (een breadboard), wat draadjes, het ledje en een weerstandje kunnen we een schakelingetje bouwen dat het ledje laat aangaan. Hiervoor hoeven we niets te programmeren. Het weerstandje zorgt ervoor dat er niet te veel stroom naar het ledje stroomt, want dat vindt het ledje niet zo leuk en dan doet hij het niet meer. Als we vervolgens de Arduino aansluiten op bijvoorbeeld de USB-poort van de computer, dan vloeit de stroom van de USB-poort naar de Arduino, die het vervolgens door de draadjes naar de led stuurt. En dan gaat het lampje aan! MAGISCH!

Fantasie en creativiteit

Dus met dit platform kunnen we prototypes bouwen van elektrische schakelingen. We kunnen schakelingen uitproberen, componentjes besturen en ontdekken hoe dingen werken. Als we onze fantasie gebruiken, kunnen we zelfs een project leuk aankleden door er een thema omheen te verzinnen. Zo kunnen we van een saai draaiend motortje een leuk molentje van papier maken, misschien met een ledlampje op het dak, ik verzin maar wat. Wie weet bouwen we er ook nog een kijkdoos omheen!

Heb jij een leuk idee? Laat het me weten, dan probeer ik het te bouwen. Zo kunnen we er samen van leren! 

Open Source

Ik wil graag nog meer leren over Arduino en alles wat ik leer, deel ik met jullie op Robotvilla. Om dit te kunnen doen, ben ik op zoek gegaan naar een mooie beginnerskit. Die vind je bij bosjes op het internet omdat Arduino een zogenaamd open sourceplatform is. Dat betekent dat andere mensen een Arduino op de markt mogen brengen met hun eigen naam erop. Soms heten ze dan ook anders, bijvoorbeeld Funduino of Geekcreit. Dat betekent ook dat de ene Arduino (en kit) goedkoper is dan de andere.

Arduino beginnerskit

Uiteindelijk vond ik een hele mooie kit genaamd The Beginner Kit for Arduino. Deze staat voor niet al te veel geld op DFRobot.com. Ik heb deze kit gekozen omdat er vijftien projectkaarten bij zitten om lekker mee te stoeien. Op de website van DFRobot kun je ook allerlei hulp en documentatie vinden. Alle componenten zijn apart verpakt en voorzien van een keurig labeltje. Dus als ik bijvoorbeeld een 220R Resistor (weerstand) nodig heb voor een project, weet ik welk componentje dat is. In andere kits worden alle onderdelen in een zak bij elkaar gegooid en dan weet ik het ook niet meer. Het bouwen is al een uitdaging op zich… De officiële Arduino Starter Kit is ook mooi, maar een stukje duurder. (En laat ik nou een echte Hollander zijn, als ik niet voor een… 😉 )

Arduino kit open

Het lijkt me leuk om mijn Arduino-avonturen met jullie hier op Robotvilla te delen, zodat we samen kunnen leren en ontdekken.

Laat het me weten als jij ook lekker bezig bent met Arduino. Of misschien heb je een vraag of een leuk idee? Stuur een bericht via het reactieformulier hieronder! 

Robo groetjes,

Francesca

2 Comments

  1. Ray
    Hoi, ik moet voor mijn opleiding arduino projectje maken. Moet crea en leuk zijn. Ik kan het echter niet. Ben niet goed in dit onderdeel. Ik zoek hulp, desnoods tegen betaling. Heb je interesse om mij te helpen? Laat me dan weten. Ik doe hka game design
    31 mei 2018 at 22:01
  2. Francesca
    Hai Ray, laat me even weten via de mail (info @ robotvilla.nl) wat de bedoeling is van het projectje. Zoals: Moet je de arduino zelf programmeren, heb je een zelf een arduino en onderdelen, wat willen ze graag van je zien, etc.? Ik denk graag even met je mee.
    1 juni 2018 at 21:46

Leave a comment