OSMO Coding 5+ [video]

Ik had even tijd nodig om een paar ideeën en gedachten te ordenen en te onderzoeken, want ik heb een heel erg leuk plan. Daarover later meer. Laat ik het oppakken waar ik gebleven was, namelijk bij het bewerken van mijn Osmo Coding-video. Lang verhaal kort, ik ben mijn SD-kaartje met Osmo-videootjes kwijt. Gelukkig had ik de eerste clips er al af gehaald voordat ik de kaart ergens op kantoor op de grond heb laten vallen, maar ik had lang niet genoeg voor een leuke video, dus ging ik daarmee aan de slag. Zie de video hierboven voor onze indrukken van Osmo Coding.

Toen ik in de zomer van 2016 kennismaakte met Osmo, overwoog ik direct om het aan te schaffen. Maar destijds was het systeem nog niet in Nederland verkrijgbaar en de importkosten waren heel hoog. Gelukkig heb ik nog even gewacht, want een paar maanden later kon ik Osmo gewoon bij Bol bestellen. Heel fijn!

Het Systeem

Om met Osmo te kunnen spelen, heb je het Osmo base system nodig. Dat is een voet waar je je iPad op zet en een spiegeltje dat je over de camera van de iPad schuift. Zo kan de camera het stukje tafel voor de iPad zien, daar waar je de programmeerblokjes neerlegt. Ik heb gekozen voor de Osmo Genius-set omdat daar nog drie extra spellen bij zitten: Tangram, Words en Numbers (apps zijn in het Nederlands). Uiteraard heb ik daar Osmo Coding bij gekocht en later zelfs nog de Osmo Magical Creative Experience, waarmee je je tekeningen tot leven kan laten komen. Ook heel cool, maar nu even niet voor in dit blog 🙂

Het Spel

Het idee achter Osmo Coding is dat je kunt programmeren met echte, tastbare objecten, in dit geval kleurrijke programmeerblokjes. Met behulp van die programmeerblokjes, die je voor de iPad op tafel legt, laat je het lieve beestje Awbie door zijn wereld wandelen, waar hij op zoek gaat naar aardbeien en zijn vriendjes. In een eerder artikel over Osmo kun je meer lezen over het spel. Vandaag vertel ik over onze eerste indruk. Mijn zoontje begon met Osmo toen hij net 4 jaar oud was. Op die leeftijd kon hij het spel nog niet alleen spelen omdat hij de getallen niet herkende. Maar hij kon al wel tot 10 tellen. Dat laatste is wel belangrijk, want je telt continu het aantal stappen dat Awbie moet zetten. Quality moeder-zoon tijd dus. [Update: het is nu een paar maanden later, hij is nu 4,5, en hij begint de getallen te herkennen en zijn eigen oplossingen te verzinnen! Zo leuk om te zien!]

Eerste indruk

Toen we Osmo Coding voor het eerst gingen spelen, heb ik een lijstje bijgehouden met puntjes die mij opvielen:

  1. Voordat ik Osmo bestelde, hebben we samen op YouTube gekeken wat Osmo is, om er zo een beetje bekend mee te raken. (Dat werkt eigenlijk heel goed bij alles waarmee je de kids in aanraking wilt brengen…)
  2. We zijn gek op de leuke muziek in het spel. Daar worden we heel vrolijk van.
  3. Osmo Coding heeft een hele goede automatische opslag. Wij speelden het in het begin op een antieke iPad2 die stampvol spelletjes zat en dus niet genoeg geheugen had. Die iPad crashte daardoor een paar keer (onze fout), maar het spel startte toch weer op en we konden verder waar we gebleven waren.
  4. Je kunt heel weinig (niets) fout doen in het spel. Als Awbie de verkeerde kant op loopt, botst hij hooguit tegen een boom en dan ga je gewoon verder. Heel fijn om frustratie te voorkomen.
  5. Sinds de aanschaf heb ik een paar updates voorbij zien komen die de gameplay ten goede komen. Het is nu nog duidelijker en makkelijker om netjes door het spel te manoeuvreren. Zo kun je nu door het hele level scrollen om te kijken waar je heen wilt, terwijl het beeld eerder beperkt bleef tot de randen van de iPad. En het spel toont nu ook de blokjes die je voor je legt, als extra feedback. Go team Osmo Coding!

Laat me jouw ervaring met Osmo Coding weten. Ik ben benieuwd!

Robo groetjes,

Francesca

Leave a comment