Mijn 3D printer avontuur [video]

Hoe werkt 3D printen eigenlijk?

Echte 3D-dingen uit kunnen printen is natuurlijk supertof. Denk bijvoorbeeld aan beeldjes, objecten voor in huis zoals een vaas of een handig iets zoals een gitaarhouder of onderdelen voor een Arduino project zoals een autootje of een robot. Je kunt het zo gek niet verzinnen en je kunt het 3D tekenen en uitprinten. In dit artikel vertel ik het verhaal over mijn 3D printer, van de aanschaf tot mijn eerste print.

Even heel kort hoe 3D printen eigenlijk werkt; Vanuit een 3D tekenprogramma (zoals Cura of TinkerCAD voor kids) wordt een 3D ontwerp in de printer geladen. De printer werkt een beetje zoals een lijmpistool, maar dan in plaats van lijm dat door een hete lijmkop wordt geduwd, wordt er plastic (genaamd “filament”) door een hete printkop geduwd. De printkop legt hele dunne lijntjes gesmolten plastic op elkaar. Het plastic koelt weer af waardoor het weer hard wordt en zijn vorm behoudt. Zo bouwt de printer lijntje voor lijntje een 3D-object terwijl de printkop van links naar rechts en ook omhoog en omlaag over een printbed kan bewegen. In sommige gevallen is het printbed ook verwarmd zodat verschillende typen filament gebruikt kunnen worden. Geweldige uitvinding toch?

Printer in actie afbeelding

Welke 3D printer heb ik gekozen?

3D printers zijn helaas behoorlijk duur dus ik heb even goed moeten sparen voordat ik er eentje kon kopen. Geduld is een schone zaak, heb ik altijd geleerd. Ik heb flink getwijfeld of ik een printer zou nemen die in de fabriek al in elkaar gezet was, of voor een zelfbouwpakket. Gezien ik totaal geen verstand had van 3D printers leek het me juist leuk (maar ook eng #realtalk) om voor een zelfbouwpakket te gaan omdat ik daar het meeste van zou leren. Aan de andere kant zijn die printers duur en wat als het me niet lukt? Wat als ik iets stuk maak? Wat als ik honderden euro’s uitgeef aan iets wat ik helemaal niet snap? Ik besloot niet te luisteren naar die onzekere stemmetjes in mijn hoofd en dook het internet op om te onderzoeken wat er allemaal te krijgen is. Ik heb bergen YouTube video’s bekeken over verschillende modellen, voordelen, nadelen, reviews en tests en ik heb een aantal lieve 3D print enthousiastelingen op Instagram benaderd en om advies gevraagd, met dank aan @disruptityourself en @electronoobs. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Creality 3D CR10S, omdat over die printer heel veel informatie en video’s over te vinden zijn en er een grote 3D print gemeenschap op Facebook is waar iedereen elkaar helpt. Tevens zit deze printer al voor een deel in elkaar, alhoewel ik hem uiteindelijk toch helemaal uit elkaar heb moeten halen om alles goed te krijgen. Daarover zometeen meer. Ik kocht deze (hele grote) printer bij een Chineese webshop en ik heb mijn adem ingehouden voor de invoerkosten. De Creality is inmiddels gewoon verkrijgbaar in Nederland dus daar heb je nu geen last meer van…

Creality printer image

Daar is hij dan eindelijk!

Ik heb maanden moeten wachten voordat mijn printer vanaf de andere kant van de wereld op mijn deurmat stond.  Ik heb zelfs even gedacht dat de printer ergens tussen China en Nederland “verloren” was geraakt, dus toen hij uiteindelijk bezorgd werd was ik SUPERblij. Zoals je in dit mini videootje kunt zien 🙂

In elkaar zetten en kalibreren

Op een regenachtige zaterdagmiddag, ben ik ervoor gaan zitten. Met klamme handjes heb ik de printer in elkaar gezet met behulp van de video’s van San Tube want bij de printer was een zeer minimale handleiding geleverd, waar ik geen kaas (of 3D printer) van kon maken. Toen de printer eenmaal in elkaar zat, was ik er nog (lang) niet. Ik moest de printer dan zogenaamd gaan “kalibreren”, dat betekent dat alle onderdelen zo recht mogelijk in elkaar geschroefd moeten zitten. De schroeven mogen niet te strak en niet te lost zitten en het printbed (de glazen plaat waarop geprint wordt) moet helemaal vlak zijn. Dit moet omdat anders de eerste printlaag niet goed blijft plakken en het een rommeltje wordt doordat de printkop het geprinte plastic dan weer van de plaat afschraapt als deze er langs schuift.  Ik had in verschillende YouTube video’s al ontdekt dat de meeste glazen platen die meegeleverd worden hobbels en bobbels hebben en dat er trucjes met schilderstape zijn om dat recht te krijgen. Helaas was mijn glasplaat ook zo krom als een hoepel dus ik ben even bezig geweest om een zo goed mogelijk printbed te maken met behulp van tape. Al met al heb ik ongeveer 11 uur gewerkt aan het in elkaar zetten en kalibreren van de printer. Ik heb het ding helemaal uit elkaar moeten halen om alles goed te krijgen. Een voordeel hiervan is dat ik mijn printer heel goed heb leren kennen en ik er nu niet meer “bang” voor ben. Eenmaal gekalibreerd wil overigens niet zeggen dat deze ook gekalibreerd blijft. Je zal regelmatig alles moeten nalopen op de beste prints te blijven houden.

working on printer image

Tijd voor de eerste print!

Toen de printer eindelijk gekalibreerd en wel op zijn plek stond, was het inmiddels diep in de nacht. Toch besloot ik de eerste print te starten want ik was zo benieuwd! 3D printen kan heel erg lang kan duren. Sommige grote object duren soms wel 48 uur of langer afhankelijk van het te printen formaat, voordat ze klaar zijn. Toch moest en zou ik die eerste print maken na al mijn gezwoeg. Ik koos voor een klein poppetje dat als 3D printbestandje bij de printer was meegeleverd. De print duurde 3,5 uur. Een van de spannendste momenten was het moment dat de allereerste paar lagen op het printbed geprint werden, die moeten natuurlijk goed blijven plakken. Gelukkig ging het in een keer goed en na 3,5 uur printen (het was toen 04:00 ’s nachts) had ik een echt plastic poppetje in mijn handen. Een echt voorwerp, een tastbaar ding. Ik ben gewend om op papier te kunnen printen maar een echt ding? Ik vond het ge-wel-dig! Bijna magisch.

first print figure

Waar ik de 3D printer voor gebruik?

Zoals je wellicht al had gezien heb ik een video gemaakt van mijn 3D print avontuur (helemaal bovenaan deze pagina). Ik ben in de dagen daarna verder gegaan met het uitprinten van onderdelen voor een nieuw project; namelijk een bluetooth camera slider van Adafruit. Dat is een soort automatische glijbaan waar je een camera op kunt zetten zodat je toffe video’s kunt maken terwijl de camera langzaam over de glijbaan van links naar rechts glijdt. Op deze manier krijg je het effect alsof iemand de camera heel langzaam van links naar rechts beweegt terwijl je filmt. Over dit project lees je binnenkort meer op mijn blog. Verder wil ik deze printer gebruiken om 3D ontwerpen van de Robotvilla-kinderen uit te kunnen printen. Deze printer is te groot voor in de Robotvilla kar maar ik kan de printjes bij een volgend bezoek meegeven aan de kids of per post nasturen. Ik ben van plan een kleinere 3D printer voor in de kar aan te schaffen zodat de kinderen hun creaties tot leven zien komen. Voordat het zover is moet ik eerst weer even sparen 😉

Heb jij wel eens iets met een 3D printer gemaakt?

Robo groetjes,

Francesca

Leave a comment